Lægkramper i graviditeten

Lægkramper i graviditeten

Lægkramper i graviditeten  Arrgggh, du vågner midt om natten, lægkramper. Nøj en smerte, nok så intens og den tvinger dig ud af sengen. Der er ikke så meget andet at gøre, end at strække ud. I hvert fald ikke lige nu. Det kan være en ringe trøst at vide, at kramperne ikke er farlige. For du vil aldrig vækkes på den måde igen. Læs her hvad du kan gøre>>

 

Hvornår oplever man typisk lægkramper?

Det mest typiske er i 3. trimester og du kan have en stigende tendens til kramper for hver graviditet. Kramperne optræder oftest i læggene og oftest om natten. Du kan også i 3. trimester opleve uro i benene, uden at det udvikler sig til lægkramper. Både uro i benene og kramperne, kan forstyrre din nattesøvn i høj grad.

Hvorfor opstår lægkramperne?

Der er ingen undersøgelser der kan pege på en desideret årsag. Nogle oplever kramperne efter, at være mere på benene end normalt, andre hvis de har siddet mere end de plejer.

Oftest forsvinder både uro i benene og kramperne om natten, umiddelbart efter fødslen. Kramperne varer i ca. 1-10 minutter. Varer kramperne længere end 10 minutter og vil musklen ikke slappe af, skal du tjekkes hos læge, da der kan være en mulighed for en dyb venetrombose (en blodprop i venen, der gør det svært for blodet, at vende tilbage til hjertet).

Hvad giver mig lægkramper?

Lægkramper i graviditeten Magnesiummangel kan give lægkramper og jeg oplever mange af mine klienter, har stor glæde af et ekstra tilskud med magnesium.

Du skal vælge en letoptagelig magnesium. 500-600 mg magnesium citrat eller “Berthelsens Naturlig Magnesium” Magnesium optages lettest i kroppen om aftenen og natten, så tag gerne tilskuddet inden sengetid.

Det kan være nyttigt at vide, at kaffe, sukker, stress (alkohol, jeg håber det er en ubetydelig sammenhæng som gravid) hæmmer optagelsen af magnesium.

Du finder magnesium naturligt i : æg, fisk, nødder, grønne grøntsager som fx broccoli, avocado og bønner.

Lægkramper i graviditeten

 

  Drik rigeligt med vand, dehydrering kan også være årsag til lægkramper og uro i benene. Sørg for at drikke 1,5-2 Liter vand om dagen.

 

 

Symfyse løsningTyngden fra baby ned i bækkenet, kan gøre det sværre for blodet at løbe tilbage til hjertet. Det vil give dig en fornæmmelse af stive ben og mindre bevægelighed. Det kan også både give uro og kramper i benene.

En simpel øvelse som bækkenløft, kan aftage tyngden. Du vil næsten med det samme mærke, at benene bliver lettere. Har du svært ved at komme op i en bækkenløft, så læg puder under numsen. Det er ikke en øvelse, men blot en aflastning. Du kan også hæve fodenden af sengen, ved at ligge et par bøger under, på den måde, får du både mindre tyngde ned i bækkenet og du letter blodets vej tilbage til hjertet.

Gode tips og øvelser til at forebygge lægkramper

Massage af fødder og lægge, er virkelig godt til at forebygge både uro og kramper. Sørg gerne for at have så meget hånd på, som muligt når du massere. Trykket skal være mod hjertet. Det er selvfølgelig bedst, at bestille tid hos massøren. Men jeg oplever at mine klienter, mellem besøgene hos mig, har behov for en daglig blødgøring af muskulaturen. Du kan se mere her Fodmassage til gravide

Øvelser behøver ikke at være hårde. I videoen her, viser jeg hvordan du kan forebygge lægkramper inden sengetid.

 

Du kan også bruge disse udstrækningsøvelser

Skal du have et akut stående stræk, så prøv at se med i denne video

Kort opsummering

For meget aktivitet, for lidt aktivitet, for lidt væske, mangel på magnesium. For at undgå at lægkramperne kommer igen, er det en god idé at, tænke de sidste par dage igennem. Det kan være at der er ændringer i den måde, du har brugt kroppen på. Prøv de forskellige ting af her på siden, for nogen er magnesium svaret, for andre er det ekstra vand. Jeg hjælper dig selvfølgelig også gerne, hvis der skal ro og velvære til hele kroppen.

Kram Louise

Louise Toft

 
Læs også om:

Iskiassmerter i graviditeten

Kroppens naturlige smertestiller

Væske i kroppen i graviditeten

Gravide sover på venstre side

Aflastning af lænden i graviditeten

Bækkensmerter i graviditeten

Symfyseløsning

 

Facebook Comments Box

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *