Iskiassmerter i graviditeten

Rigtig mange oplever iskiassmerter i graviditeten

Iskiassmerter i graviditeten

Oplever du smerter i lænd og ben? For du en jagende fornemmelse fra lænden og ned i benet? Har du problemer med, at bukke dig ned? For du følelsen af, at du mangler styrke i det ene ben. Så kan det være muskelspændinger, der trykker på iskias nerven. Der er rigtig mange der oplever iskiassmerter i graviditeten. Læs med her og se hvad du kan gøre.

 

Hormonet Relaxin produceres i graviditeten, for at gøre ledbåndene mere løse. Når ledbåndene er mere eftergivelige, kommer der en øget belastning på både lænd og bækken. Den ekstra eftergivenhed i ledende og den voksende baby, betyder at bækkenet vipper mere. Det kan nemt give en overbelastning, medfølgende ret store smerter.

Få behandling tidligt

Problemer med iskiassmerter kan forekomme gennem hele graviditeten. Massage er med til at løsne op i musklerne, så de ikke trykker på iskiasnerven. Der er en rigtig god effekt med massage mod iskiassmerter. Det er derfor godt, at komme i gang med behandling hurtigst muligt. Det er ikke nok “kun” at få løsnet op i musklerne. Det er lige så vigtigt at finde årsagen til problemet, så du kan slippe for smerterne fremover. Under behandling snakker vi om, hvordan du belaster kroppen, ud fra dine spændte muskler. Derudover tilpasser jeg stræk og øvelser, som du kan arbejde videre med hjemme.

Små justeringer i dine arbejdsstillinger, hvilepositioner og fritidsaktiviteter kan være med til at mindske overbelastningerne. Det er ofte i de helt almindelige hverdagsting årsagen til iskiassmerterne opstår. Men fordi at vi alle er forskellige, kan det tage tid, inden den nøjagtige årsag findes. Det kan igen tage tid, at justere din måde at belaste kroppen på. Læg gerne mærke til når du har smerter, om der er noget der mindsker og forværre smerterne. Dine observersioner kan fremme søgningen på årsagen til dine iskiassmerter.

Er det farligt med iskiassmerter?

Iskiassmerter dækker over en bred vifte af symptomer, der svarer til iskiasnervens forløb. Dermed behøver iskiasnerven ikke at være afklemt, men blot trykket. Det er også derfor at der er så god respons på behandling, når det belastede sted på nerven er fundet. Symptomer og smerter kan gå i sig selv igen, når du for afspændt eller bevæget problemområdet for iskiassmerter. Er du i tvivl om dine symptomer og har du ikke forbedringer i de første 2 uger, anbefaler jeg at du søger hjælp. Husk at behandling kan starte allerede ved første uge.

Normalt kan du inden for 6 uger opleve, at blive helt fri for smerterne, hvis du målrettet bruger stræk og øvelser, der styker mobiliteten i hofte/bækkenområdet.  6 uger er dog lang tid at vente, specielt når kroppen i graviditeten er i konstant foranding.

Hvad kan du selv gøre for, at mindske iskiassmerter i graviditeten?

Der findes overvældende mange øvelser og stræk, for netop iskiasnerven. Men det er super vigtigt at de udføres korrekt. I graviditeten kan man miste fornemmelse for kroppen. Jeg anbefaler at du i de første øvelser og stræk får professionel vejledning.

Den grundlæggende øvelse for stabilitet i bækkenet er bækkenløft. Ved bækkenløft er det vigtigt, at have fokus på, at det er selve bækkenet der er i bevægelse. Du kan se en grundig video HER

En anden øvelse er muslinge øvelsen, der aktivere ballemuskulaturen, se en video fra Superfit Mor HER

Fælles for øvelserne er, at de ikke må gøre ondt. Oplever du smerter eller ubehag undervejs, så stopper du med det samme.

Du kan strække eller afspænde musklerne for færre smerter. Jeg hjælper dig med at finde de rette øvelser, baseret på de spændinger du har samlet sammen.

Få hjælp til dine iskiassmerter i graviditeten

Jeg hjælper mange gravide under graviditeten med massage. Jeg hjælper også gerne dig.

Iskiassmerter i graviditeten

 

 

 

 

 

Læs også om

Lægkramper i graviditeten

Massage i graviditeten, så meget gavner det

Fodmassage til gravide

Låst SI-Led i graviditeten

Bækkensmerter i graviditeten

Symfyseløsning i graviditeten

Bækkenløsning i graviditeten

Facebook Comments Box

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *