Vejrtrækning i graviditeten
Vejrtrækningen i graviditeten ændre sig. Især i 3. trimester hvor baby kræver sin plads. Du kender sikkert følelsen af, at mangle luft – At der ikke er plads til at trække vejret. Men inden du tænker, at sådan er det bare, når man er gravid, Skal vi kigge lidt på fordelene ved en god vejrtrækning og følgerne af en overfladisk vejrtrækning.
Den overfladiske vejrtrækning
Det er helt normalt at vejrtrækningen ændre sig, når vi: bliver stressede, oplever forandringer i livet, er i sorg, er overbegejstrede, er bekymrede eller fx mangler søvn.
Vejrtrækningen bliver overfladisk – det vil sige at luften kun kommer ned til brystkassen. Det giver blandt andet spændinger i brystkassen og øvre ryg og skuldre. Måske bruger du skuldrene til hjælp således at du hæver skuldrene for, at give plads til vejrtrækningen. Her bygger der sig spændinger op i skuldre og nakke. Så at mindske spændinger i kroppen er en af fordelene.
Fordele ved en dybere vejrtrækning.
Udover at du kan mindske dine spændinger i kroppen, gør den dybe vejrtrækning mange fantastiske ting ved kroppen. Du giver din baby en dejlig massage. Dine indre organer for en massagetur, der gør det lettere at komme af med afføring. Det sænker dit stressniveau. Det giver en bedre søvn. Din krop restituere bedre.
Sådan finder du ud af, hvordan du trækker vejret
Prøv at ligge én hånd på brystet og den anden hånd på maven. Lav din vejrtrækning så lang som mulig og så behageligt som muligt. Lig mærke til om det er brystkassen, skuldrene eller maven der bevæger sig mest. Vejrtrækningen skal helst helt ned i maven.
Prøv gerne øvelsen stående, siddende og liggende og se hvilken forskel, de forskellige positioner har for din vejrtrækning. Stående kan både være oprejst eller du kan ligge armene på køkkenbordet og læne dig fremad, når maven hænger nedaf, kan det frigive lidt ekstra plads til vejrtrækningen.
Næste skridt
Med én hånd på maven og den anden på brystet, laver du dine dybe vejrtrækninger. Du vil kunne hører/mærke dine pulsslag, når du har fundet ro i kroppen. Pulsslagene kan du tælle og lave en indånding på fx 4 slag og udånding på 4 slag.
Når du har fundet rytmen, kan du prøve at ligge pauser ind. Indånding 4 slag, pause 4 slag, udånding 4 slag, pause 4 slag. I starten kan pauserne være lidt kortere. Når du har vænnet dig til vejrtrækning, kan du opleve at du kan gøre vejrtrækningen endnu dybere helt op til 8 pulsslag på indånding, pause, udånding, pause. Du kan trække vejret ind gennem næsen og ud gennem munden/næsen. Øvelsen må ikke blive anstrengende, den skal gerne føles som et dejligt øjeblik af velvære.
Brug vejrtrækningen til afspænding
Når der er kommet en god og afslappende rytme i din vejrtrækning, kan den buges til at afspænde kroppen. Har du fx ondt i en skulder eller hofte? Så prøv at tænke på det ømme område. På en udånding forestiller du dig at du slipper spændingerne i området.
Jeg bruger din vejrtrækning under behandling
Ofte når jeg laver stræk eller bevæger en arm eller ben, vil jeg bede dig som klient om, at tage en dyb vejrtrækning. Det er et godt redskab til, at få dig til at slippe spændinger, så jeg kan arbejde dybere. Hvis det ikke helt er nok, beder jeg dig fx at vrikke med en lillefinger eller lilletå. Det fjerne dit fokus, så jeg for lov til at arbejde dybere med problemområdet. Stritter du meget imod, kan jeg finde på, at bede dig om både at vrikke med en fod og den modsatte hånd. Det stjæler både dit fokus og navigere dit nervesystem uden om det område vi arbejder med. Jeg forklarer selvfølgelig gerne undervejs.
Læs også om:
Kroppens naturlige smertestiller
Væske i kroppen i graviditeten
Aflastning af lænden i graviditeten